Rodinné centrum Strašínská

Představení projektu

Městská část Praha 10 se snaží řešit nedostatek míst v předškolních zařízeních dlouhodobě. Ekonomicky nejhospodárnějším a časově nejefektivnějším řešením pro vybudování rodinného centra a kapacit dětských skupin na Praze 10 je využití potenciálu objektu Strašínská 1236/39. Realizace záměru by přispěla k navýšení nedostačující kapacity míst pro péči o děti předškolního věku na územní MČ Praha 10, a to cca o 40 míst. Současně by vznikl nový prostor pro veřejnost, vhodný pro realizaci prorodinných aktivit. Umístění rodinného centra v objektu Strašínská 1236/39 řeší také absenci prorodinného prostoru v oblasti Strašnic a Skalky.

Základní informace

Základní informace k projektu
Aktuální stav
Aktuální stav
V přípravě
Odbor (garant)
Odbor sociální
Vedoucí projektu
Bc. Pavel Petřík
Zahájení
2024
Dokončení
2026
Odkaz
neuveden
Cíl strategického plánu udržitelného rozvoje
9.3. – Příznivé prostředí a podmínky pro rodiny
Opatření strategického plánu udržitelného rozvoje
9.3.1. – Systémově reagovat na potřeby rodin

Oblasti, kterých se projekt týká

Strašnice

Oblast strategického plánu udržitelného rozvoje

Otevřená Praha 10, Přátelská Praha 10

Detaily projektu

Městská část Praha 10 se snaží řešit nedostatek míst v předškolních zařízeních dlouhodobě. Z demografických dat vyplývá, že počet dětí do dvou let věku trvale bydlících v městské části Praha 10 se bude do roku 2040 pohybovat kolem 3500. Na konci prognózovaného období vzroste počet dětí do dvou let na cca 3900. Počet dvouletých dětí se bude v následujících letech pohybovat kolem 1200, z toho cca polovina může mít zájem o návštěvu školky či dětské skupiny. Vzhledem k tomu, že mateřské školy přijímají přednostně děti, které v září daného roku dosáhnou minimálně 3 let věku, s kapacitami dětských skupin je počítáno také pro tříleté děti.

Ekonomicky nejhospodárnějším a časově nejefektivnějším řešením pro vybudování rodinného centra a kapacit dětských skupin na Praze 10 je využití potenciálu objektu Strašínská 1236/39. Stavba je koncová budova řadové zástavby bytových domů a stojí na poměrně rozsáhlém pozemku. Půdorys stavby má rozměr cca 12 x 12 m a má dvě nadzemní podlaží, podkroví a jedno podzemní podlaží, a nabízí tak dostatek prostoru pro provoz dětských skupin. Okolo stavby se nachází poměrně rozlehlá zahrada s několika vzrostlými stromy. Objekt je dlouhodobě prázdný.

Záměr vybudování rodinného centra Strašínská byl projednán Výborem sociálním a zdravotním a taktéž Výborem pro strategické investice a veřejné zakázky ZMČ Praha 10. V současné době je hotová studie proveditelnosti a zpracovává se projektová dokumentace. Realizace záměru by přispěla k navýšení nedostačující kapacity míst pro péči o děti předškolního věku na územní MČ Praha 10, a to cca o 40 míst. Současně by vznikl nový prostor pro veřejnost, vhodný pro realizaci prorodinných aktivit. Umístění rodinného centra v objektu Strašínská 1236/39 řeší také absenci prorodinného prostoru v oblasti Strašnic a Skalky. Realizace tohoto projektu je podmíněna získáním finančních prostředků z dotačního titulu.

více

Deník projektu

Doposud žádná data

Galerie projektu

Přidat fotografii do projektu.

Projekt*
Název
Popis fotografie
Fotografie*
Maximum file size: 256 MB

Deník projektu

Přidat záznam do deníku projektu.

Projekt*
Datum*
Popis akce / aktivity*