Malešicko-hostivařská průmyslová oblast - PROVĚŘOVACÍ STUDIE

Představení projektu

Malešická průmyslová oblast je významné transformační území,pro které je důležité najít vhodné urbanistické, architektonickéa dopravní řešení s optimální funkčně prostorovou regulacíbudoucí výstavby, včetně zohlednění všech důležitých širšíchvztahů a návazností na okolní dopravní infrastrukturu. Žádoucíje navrhnout novou městskou čtvrť, v níž původní průmyslovéprovozy budou převážně nahrazeny smíšenými funkcemiobvyklými pro vnitřní město včetně bydlení. Dosavadní výrobaby měla být omezena na nerušící formy produkce bez kapacitnínákladní dopravy, případně orientována na služby. Prioritou jeměstský charakter.Řešené území o celkové rozloze 362,4 ha je převážně součástíkatastrálního území Malešice. Malou měrou též zasahuje dokatastru Strašnice, Hostivař, Štěrboholy, Hostivař a Kyje. Administrativněspadá pod MČ Praha 10, Praha 14 a Praha 15.

Základní informace

Základní informace k projektu
Aktuální stav
Aktuální stav
V přípravě
Odbor (garant)
Odbor Kancelář hlavního architekta
Vedoucí projektu
Ing. arch. Jiří Zákostelný
Zahájení
leden 2021
Dokončení
září 2024
Odkaz
https://www.campuj.online/blog/praha-zitra-ocelove-mesto-malesice
Oblast strategického plánu udržitelného rozvoje
Moderní Praha 10
Cíl strategického plánu udržitelného rozvoje
11.2. – Sebevědomý přístup MČ Prahy 10 při rozvoji území
Opatření strategického plánu udržitelného rozvoje
11.2.1. – Aktivní přístup ke koordinaci záměrů v území s městskými a státními organizacemi

Oblasti, kterých se projekt týká

Malešice, Strašnice

Fotogalerie

Detaily projektu

SRDCEM PRŮMYSLOVÁ

Malešicko-hostivařská oblast, kde se nachází velká část technického zázemí hlavního města, je se svými 650 ha největší průmyslovou lokalitou v Praze. V současnosti se v souvislosti s lokalitou hovoří o několika bytových projektech, které nejsou vzájemně koordinovány a jejichž vznik by mohl současné průmyslové provozy do budoucna nevhodně limitovat. Městská část Praha 10, na jejímž území se nachází velká část průmyslové oblasti, požaduje ověření jejího rozvoje. Cílem prověření by mělo být zhodnocení potenciálu stávajícího využití v porovnání s možnými transformacemi tohoto rozsáhlého průmyslového území.

SÍDLO ŠIROKÉHO SPEKTRA FIREM

Nachází se zde konečná stanice linky metra A, ústřední dílny a administrativní objekty Dopravního podniku hl. m. Prahy, železniční uzel využívaný Českou poštou či depo společnosti PPL. Najdeme zde rovněž spalovnu, teplárnu, chladírny, skladovací a výrobní haly, betonárnu či ústřední depozitář Národní knihovny. Právě díky průmyslovému charakteru území, který je znatelný i z typu zástavby a veřejných prostranství, se jedná o prozatím sourodou část města, jenž v současnosti čelí tlaku na proměnu a vznik bytové výstavby.

ÚKOL ZNÍ JASNĚ

IPR proto vypracuje analýzu této produkční plochy, která bude mít za cíl prověřit budoucí rozvoj oblasti se stanovením potřeb a využitím do budoucna. Důležitou součástí analýzy a následné studie bude i zmapování nároků na tyto oblasti z pohledu moderních technologií a jejich dopadu na prostředí jako je hluk či znečištění. Prověřovací studie by měla rovněž vyhodnotit, zda jsou lokality případně vhodné pro vytvoření smíšených průmyslově-obytných čtvrtí. Platný územní plán Prahy totiž umožňuje v některých částech průmyslové oblasti smíšenou výstavbu, která zahrnuje i bytové domy. Návrh nového Metropolitního plánu prozatím počítá se zachováním průmyslového využití celé lokality.

Prověřovací studie Malešicko-hostivařské oblasti bude sloužit jako modelový příklad zacházení s takto specifickým územím.

více

Deník projektu

28 ledna, 2024
ve fázi zpracování studie

Galerie projektu

Přidat fotografii do projektu.

Projekt*
Název
Popis fotografie
Fotografie*
Maximum file size: 256 MB

Deník projektu

Přidat záznam do deníku projektu.

Projekt*
Datum*
Popis akce / aktivity*