Urbanistická studite Skalka

Představení projektu

Urbanistická studie Skalka se zabývá komplexním urbanistickým prověřením centra lokality, tzn. okolí stanice metra Skalka. Dokument byl zpracován na základě dlouhodobé potřeby intervence za cílem zlepšení zanedbaného stavu území a zároveň jako nezbytný doplněk souběžně zpracovávaného dílčího GVP sídliště Skalka. Náplní studie jsou ve zjednodušení limity pro možnou zástavbu, strukturu a charakter veřejných prostranství, to vše v souladu s platným územním plánem. Cílem studie je vytvořit nástroj, který má pomoci zkoordinovat novou výstavbu ve vztahu k veřejným prostranstvím a stanovit pro ni základní prostorový rámec, reflektující významné prostorové vazby a vztahy v území.

Základní informace

Základní informace k projektu
Aktuální stav
Aktuální stav
Dokončeno
Odbor (garant)
Odbor Kancelář hlavního architekta
Vedoucí projektu
Ing. arch. Jiří Zákostelný
Zahájení
leden 2022
Dokončení
prosinec 2022
Odkaz
atelierprojektor.cz/strasnicka/
Oblast strategického plánu udržitelného rozvoje
Moderní Praha 10
Cíl strategického plánu udržitelného rozvoje
11.1. – Moderní způsob plánování a rozvoje veřejného prostoru
Opatření strategického plánu udržitelného rozvoje
11.1.2. – Tvorba a důsledné používání podrobnějších plánovacích nástrojů

Oblasti, kterých se projekt týká

Strašnice

Detaily projektu

Urbanistická studie Skalka se zabývá komplexním urbanistickým prověřením centra lokality, tzn. okolí stanice metra Skalka. Dokument byl zpracován na základě dlouhodobé potřeby intervence za cílem zlepšení zanedbaného stavu území a zároveň jako nezbytný doplněk souběžně zpracovávaného dílčího GVP sídliště Skalka. Náplní studie jsou ve zjednodušení limity pro možnou zástavbu, strukturu a charakter veřejných prostranství, to vše v souladu s platným územním plánem.

Cílem studie je vytvořit nástroj, který má pomoci zkoordinovat novou výstavbu ve vztahu k veřejným prostranstvím a stanovit pro ni základní prostorový rámec, reflektující významné prostorové vazby a vztahy v území.

V místě hlavního vstupu do stanice metra je navrženo živé náměstí, doplněné méně formální, pobytovější částí v prodloužení Jevanské ulice. Sekvenci náměstí doplňuje zklidnělá ulice Goyova, která je ponechána ve své původní stopě a slouží jako živé propojení stanice a klidové části sídliště Skalka.

Síť nově vymezených veřejných prostranství je doplněna blokovou zástavbou, která významnou polohu na stanici metra zdůrazňuje lokalizováním vyšších dominant na nárožích bloků, jinak svým výškovým uspořádáním reaguje na okolní zástavbu. Atraktivitu a život v nově vymezených veřejných prostranstvích by měl podpořit aktivní parter budov, orientovaný do míst s vyšší koncentrací pěšího pohybu.

více

Deník projektu

Doposud žádná data

Galerie projektu

Přidat fotografii do projektu.

Projekt*
Název
Popis fotografie
Fotografie*
Maximum file size: 256 MB

Deník projektu

Přidat záznam do deníku projektu.

Projekt*
Datum*
Popis akce / aktivity*