Průzkum návštěvnosti hřiště v Bezručových sadech

V souvislosti s plánovanou rekonstrukcí dětského hřiště v Bezručových sadech se členové a členky Sněmu žáků Desítky zapojili do procesu příprav této rekonstrukce, když se sami vypravili na hřiště a během několika odpoledních návštěv sledovali, kdo hřiště navštěvuje, a využití jednotlivých herních prvků. Během tří dubnových dnů se jim tak povedlo nasbírat množství cenných informací, které budou využity během plánování finální podoby opraveného hřiště ve Slovenské ulici. Asi nepřekvapí, že nejvíce na hřiště chodí rodiče s nejmenšími dětmi a s jejich rostoucím věkem frekvence návštěv klesá. Nejradši chodí na pískoviště a prolézačkový hrad, pozadu ale nejsou ani skluzavka a houpačky.

Kromě pozorování návštěvníků hřiště se vyslanci Sněmu žáků také s některými rodiči a dětmi bavili o současné a budoucí podobě hřiště více do hloubky.  Na místě se povedlo podrobněji vyzpovídat šestadvacet návštěvníků parku, kteří většinou bydlí na Praze 2 nebo 10. Většina z nich navštěvuje hřiště pravidelně, a to většinou alespoň dvakrát za týden. Z odpovědí také vyplynulo, že návštěvníci na hřišti tráví poměrně dlouhou dobu, zpravidla minimálně hodinu. Hřiště rodiny navštěvují hlavně kvůli jeho blízkosti k bydlišti či škole, nebo proto, že se jim líbí a je mezi stromy. Na hřišti si nejvíce cení velké pískoviště a herní zóny pro malé i velké děti. Kromě aktuálního stavu hřiště a prolézaček se nelíbil zejména kamínkový povrch, po kterém se špatně pohybuje s kočárkem. V rámci rekonstrukce by respondenti rádi přidali více houpaček, záchod, pítko či umyvadlo.

Členům a členkám Sněmu žáků Desítky, kteří se do průzkumu na hřišti zapojili, moc děkujeme za sběr podnětů k budoucí podobě hřiště a těšíme se na další spolupráci na zlepšování naší městské části.