Aktualizace generelu veřejných prostranství Prahy 10

Představení projektu

Cílem koncepčního dokumentu městské části Praha 10 nazvaného Generel veřejných prostranství Prahy 10 je vytvořit dlouhodobou strategii podoby a uspořádání ulic, náměstí, parků a dalších veřejných ploch. Generel veřejných prostranství je důležitou dohodou o budoucím směřování rozvoje veřejných prostranství a jejich obytném potenciálu na Praze 10. Snaží se mapovat jejich současné využití (organizaci území, systém zeleně či dopravy, apod.), určit přirozená centra lokalit a jejich atraktivitu pro lidi (stanovit typologii veřejných prostranství a určit tak charakter a význam v rámci celkového systému), či naopak určit jejich případné limity (dané např. jejich nedostatečnou prostupností, anebo naopak přílišnou otevřeností) a nabízí způsoby, jak s místy pracovat tak, aby přispěly ke společenskému vývoji města a celkovému zkvalitnění veřejných prostranství, ve kterých se lidé každodenně pohybují.

Základní informace

Základní informace k projektu
Aktuální stav
Aktuální stav
Plánováno
Odbor (garant)
Odbor Kancelář hlavního architekta
Vedoucí projektu
Ing. arch. Jiří Zákostelný
Zahájení
červen 2024
Dokončení
leden 2025
Odkaz
https://verejneprostory.cz/
Oblast strategického plánu udržitelného rozvoje
Dostupná Praha 10
Cíl strategického plánu udržitelného rozvoje
11.1. – Moderní způsob plánování a rozvoje veřejného prostoru
Opatření strategického plánu udržitelného rozvoje
11.1.2. – Tvorba a důsledné používání podrobnějších plánovacích nástrojů

Oblasti, kterých se projekt týká

Malešice, Michle, Strašnice, Vinohrady, Vršovice, Záběhlice, Zahradní Město

Detaily projektu

Cílem koncepčního dokumentu městské části Praha 10 nazvaného Generel veřejných prostranství Prahy 10 je vytvořit dlouhodobou strategii podoby a uspořádání ulic, náměstí, parků a dalších veřejných ploch.

Generel veřejných prostranství je důležitou dohodou o budoucím směřování rozvoje veřejných prostranství a jejich obytném potenciálu na Praze 10. Snaží se mapovat jejich současné využití (organizaci území, systém zeleně či dopravy, apod.), určit přirozená centra lokalit a jejich atraktivitu pro lidi (stanovit typologii veřejných prostranství a určit tak charakter a význam v rámci celkového systému), či naopak určit jejich případné limity (dané např. jejich nedostatečnou prostupností, anebo naopak přílišnou otevřeností) a nabízí způsoby, jak s místy pracovat tak, aby přispěly ke společenskému vývoji města a celkovému zkvalitnění veřejných prostranství, ve kterých se lidé každodenně pohybují.

Kromě toho generel reaguje na aktuální potřebu plánování investic do veřejných prostranství, protože jejich revitalizace se v poslední době dostaly do popředí zájmů jak města, tak jeho obyvatel. Proto se při jeho tvorbě dbalo na to, aby byl Generel v souladu nejen s politikou rozvoje městské části, ale také s tezemi Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, do tvorby byli navíc zapojeni jak odborníci, tak veřejnost.

Generel veřejných prostranství Prahy 10 byl vydán v roce 2016, práce na něm započaly v roce 2015 a prvotní myšlenka potřeby obdobného dokumentu se zrodila již v roce 2014. Vzhledem ke stálému vývoji a proměně území, vývoji rozvojových plánů městské části i proměně potřeb obyvatelstva je potřeba revidovat a aktualizovat celý dokument, aby lépe reagoval na stávající stav území.

více

Deník projektu

Doposud žádná data

Galerie projektu

Přidat fotografii do projektu.

Projekt*
Název
Popis fotografie
Fotografie*
Maximum file size: 256 MB

Deník projektu

Přidat záznam do deníku projektu.

Projekt*
Datum*
Popis akce / aktivity*