Stop hernám

Představení projektu

MČ Praha 10 dlouhodobě usiluje o přísnější regulaci hazardu nasvém území. Hlavním důvodem je patologická povaha hráčskézávislosti – gamblerství přináší nárůst sociálně problematickýchjevů, včetně kriminality a rozpadu rodinných vazeb. V okolíprovozoven navíc často dochází k situacím snížené bezpečnosti.Od roku 2007, kdy bylo na území MČ 140 míst s povolenýmprovozováním loterií a jiných podobných her, došlo postupněk uzavření heren, a zbylo pouze 14 míst označovaných za kasina.V roce 2018 si městská část vytkla za cíl tzv. nulovou tolerancihazardu, tedy zrušení také všech kasin. Ty se vesměs pouzevydávaly za provozovny s živou hrou, ale dominovaly v nich herníautomaty. Toto rozhodnutí se opíralo také o výsledky místníhoreferenda z roku 2014, v němž pro nulovou toleranci hazarduv Praze 10 hlasovalo 83 % všech zúčastněných občanů.Nulová tolerance hazardu v Praze 10 vstoupila v platnost s přijetímvyhlášky, kterou v září 2020 schválilo Zastupitelstvo hl. m.Prahy. Její nová podoba totiž zakazuje provozování tzv. technickýchher, tedy automatů, na celém území metropole. V městskýchčástech, které se přihlásily k nulové toleranci hazardu, senebudou moci provozovat ani živé hry, jako je například ruleta.Platí to i pro Prahu 10, která by tak do roku 2023 měla být zcelabez kasin. Ta budou ukončovat svou činnost postupně od ledna2021, podle toho, jak jim vyprší licence na jednotlivé hry.

Základní informace

Základní informace k projektu
Aktuální stav
Aktuální stav
Odbor (garant)
Odbor Kancelář starosty
Vedoucí projektu
Mgr. Kamila Bílá
Zahájení
leden 2018
Dokončení
Odkaz
https://www.praha10.cz/mestska-cast/bezpecnost/aktuality-z-oblasti-bezpecnosti1/artmid/7985/mc-praha-10-chce-uplny-zakaz-hazardu-na-svem-uzemi?articleid=3116
Oblast strategického plánu udržitelného rozvoje
Přátelská Praha 10
Cíl strategického plánu udržitelného rozvoje
9.2. – Bezpečné prostředí pro všechny skupiny obyvatel
Opatření strategického plánu udržitelného rozvoje
9.2.1. – Zajišťovat pravidelné sdílení informací o problematických

Oblasti, kterých se projekt týká

Malešice, Michle, Strašnice, Území Prahy 10, Vinohrady, Vršovice, Záběhlice, Zahradní Město

Fotogalerie

Detaily projektu

MČ Praha 10 dlouhodobě usiluje o přísnější regulaci hazardu nasvém území. Hlavním důvodem je patologická povaha hráčskézávislosti – gamblerství přináší nárůst sociálně problematickýchjevů, včetně kriminality a rozpadu rodinných vazeb. V okolíprovozoven navíc často dochází k situacím snížené bezpečnosti.Od roku 2007, kdy bylo na území MČ 140 míst s povolenýmprovozováním loterií a jiných podobných her, došlo postupněk uzavření heren, a zbylo pouze 14 míst označovaných za kasina.

V roce 2018 si městská část vytkla za cíl tzv. nulovou tolerancihazardu, tedy zrušení také všech kasin. Ty se vesměs pouzevydávaly za provozovny s živou hrou, ale dominovaly v nich herníautomaty. Toto rozhodnutí se opíralo také o výsledky místníhoreferenda z roku 2014, v němž pro nulovou toleranci hazarduv Praze 10 hlasovalo 83 % všech zúčastněných občanů.

Nulová tolerance hazardu v Praze 10 vstoupila v platnost s přijetímvyhlášky, kterou v září 2020 schválilo Zastupitelstvo hl. m.Prahy. Její nová podoba totiž zakazuje provozování tzv. technickýchher, tedy automatů, na celém území metropole. V městskýchčástech, které se přihlásily k nulové toleranci hazardu, senebudou moci provozovat ani živé hry, jako je například ruleta.Platí to i pro Prahu 10, která by tak do roku 2023 měla být zcelabez kasin. Ta svou činnost postupně od ledna2021 ukončují, podle toho, jak jim vyprší licence na jednotlivé hry. Aktuálně je na Praze 10 už jen 7 kasin, kterým skončí licence MF ČR nejpozději do března 2024.

více

Deník projektu

Doposud žádná data

Galerie projektu

Přidat fotografii do projektu.

Projekt*
Název
Popis fotografie
Fotografie*
Maximum file size: 256 MB

Deník projektu

Přidat záznam do deníku projektu.

Projekt*
Datum*
Popis akce / aktivity*